Kappen met kappen


Wat het probleem van ons stadsbestuur ook is, de oplossing lijkt altijd een kettingzaag te zijn. Maar bomen, vooral oude, hebben veel waarde voor de natuur en voor het aanzicht van de stad. We moeten bestaande bomen beter beschermen en er meer bijplanten.

  • Kappen met kappen! We scherpen criteria voor kapvergunningen flink aan. Er komt een herplantplicht voor elke gekapte boom waarbij de natuur- en klimaatwaarde van de gekapte boom als uitgangspunt wordt genomen. De totale stam- en kroonomvang van de gekapte boom zijn bepalend voor het aantal bomen dat ter compensatie geplant wordt. Dit dient zoveel mogelijk binnen dezelfde omgeving te gebeuren en wordt strikt gehandhaafd. Als herplanten niet mogelijk is, worden de kosten voor het herplanten van een gelijkwaardige boom gestort in een op te richten gemeentelijk bomenfonds. Illegale kap wordt beboet. Bestaande bomen krijgen de ruimte en de juiste verzorging om te groeien en oud te worden.
  • Een kapvergunning is nu gratis. Daar moet verandering in komen. De kosten van een kapvergunning worden hoger naarmate er meer bomen worden gekapt.
  • Dode bomen hebben een grote waarde voor de natuur, maar worden in Dordrecht vaak weggehaald. De gemeente moet dode bomen in grote groengebieden vaker laten liggen.
  • De gemeente spant zich in om oude populieren en zieke kastanjes, essen en iepen voor de kettingzaag te behoeden. Vatbare iepen worden ingeënt tegen de iepenziekte.

Het standpunt Kappen met kappen is onderdeel van: Natuur en biodiversiteit