Bomenkap Laan der Verenigde Naties


Monde­linge vragen (Vragen­halfuur) Pieter Groe­newege

Indiendatum: 21 mrt. 2023

De gemeente heeft vorige week twintig gezonde populieren en nog wat andere bomen gekapt aan de Laan der Verenigde Naties en de Dokweg. Allemaal omdat er een rivierenpark wordt aangelegd. Volwassen bomen kappen voor een nieuw park, de Partij voor de Dieren vindt het ontzettend zonde.

Hierover een aantal vragen vanuit de Partij voor de Dieren:

  • Ten eerste. De bomen stonden niet op de bomenlijst en dus was er geen kapvergunning nodig. Heel raar, want deze bomen waren groot, volwassen en beeldbepalend. Vindt het college het ook raar dat deze beeldbepalende bomen zomaar zonder kapvergunning konden worden gekapt? En zo ja, gaat het college actie ondernemen om bomen in Dordrecht beter te beschermen?

  • Ten tweede. We kijken tegenwoordig met een nieuwe waardering naar volwassen bomen. Ze leveren ons veel op: biodiversiteit, verkoeling, noem maar op. Waarom heeft het college deze bomenkap niet heroverwogen?

  • Ten derde. Niemand was van tevoren op de hoogte van deze kap. Ook op de projectpagina op de gemeentewebsite stond niet dat er bomen gekapt zouden worden. Waarom heeft het college geen linten om de bomen gehangen zodat omwonenden op de hoogte zouden zijn van de bomenkap?