Swim to Fight Cancer in de PFAS?


Indiendatum: 18 jul. 2023

Aan het college van burgemeester en wethouders,

Op zaterdag 26 augustus staat de Swim to Fight Cancer in Dordrecht gepland. Dit evenement staat zoals altijd in het teken van het gevecht tegen kanker.

Voor dit evenement wordt er een route door de wateren van de oude binnenstad gezwommen. De waterkwaliteit op het eiland van Dordt is momenteel echter een punt van discussie vanwege de onthullingen in het programma Zembla over de te hoge concentraties PFAS.

Overeenkomstig art. 40 van het Reglement van orde stelt het raadslid Pieter Groenewege, Partij voor de Dieren, de volgende vragen:

  1. Wat is er bekend over de PFAS-concentraties in het water op de zwemroute van Swim to Fight Cancer Dordrecht? Hoe hoog liggen deze? Hoe vaak is dit gemeten? Zijn deze binnen de wettelijke normen?
  2. Bij het zwemmen krijgen zwemmers altijd wat water binnen. Hoe beoordeelt het college het risico op inname van PFAS in het zwemwater bij deelname aan dit evenement? En hoe beoordeelt het college het gezondheidsrisico hiervan?
  3. Vindt het college het verantwoord om Swim to Fight Cancer Dordrecht doorgang te laten vinden, in het licht van het verhoogde risico op inname van giftige stoffen in het water?
  4. Indien de PFAS-concentraties op deze route (nog) niet bekend zijn, deelt het college de mening van de Partij voor de Dieren dat het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast, totdat uitsluitsel over de waterkwaliteit is verkregen op basis van nieuwe metingen? Zo ja, hoe gaat het college hier gevolg aan geven?

Met vriendelijke groet,

Pieter Groenewege
Partij voor de Dieren

Indiendatum: 18 jul. 2023
Antwoorddatum: 22 aug. 2023

Geachte heer Groenewege,

Bij brief van 18 juli 2023, bij ons ingekomen op 19 juli 2023, heeft u op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde namens fractie Partij voor de Dieren vragen gesteld inzake Swim tot Fight Cancer in de PFAS?

Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Wat is er bekend over de PFAS-concentraties in het water op de zwemroute van Swim to Fight Cancer Dordrecht? Hoe hoog liggen deze? Hoe vaak is dit gemeten? Zijn deze binnen de wettelijke normen?

Antwoord De waarden die Rijkswaterstaat onlangs in Wantij heeft gemeten, zijn laag. Dit geldt ook voor de metingen die de organisatie zelf heeft laten uitvoeren op de zwemlocatie begin augustus. Er is geen norm vastgesteld voor PFAS in zwemwater. Het RIVM gaat daarom bij de analyse voor zwemwater uit van een worst case scenario, dat iemand gedurende 25 dagen per jaar 3,5 uur zwemt in een zwemlocatie en daarbij 170 ml. water inslikt per dag. De City Swim duurt per persoon ongeveer 1 uur.

Vraag 2. Bij het zwemmen krijgen zwemmers altijd wat water binnen. Hoe beoordeelt het college het risico op inname van PFAS in het zwemwater bij deelname aan dit evenement? En hoe beoordeelt het college het gezondheidsrisico hiervan?

Antwoord We hebben de Dienst Gezondheid & Jeugd (GGD ZHZ) gevraagd om ons advies te geven met inachtneming van de conclusies uit antwoord 1. De DG&J geeft aan geen aanleiding te zien om het evenement niet door te laten gaan. Het gehalte PFAS is erg laag en deelnemers zwemmen slechts een uur in dit water. Wel adviseert de DG&J de organisatie om te zorgen dat deelnemers zich goed afspoelen na het zwemmen. Dit advies wordt altijd gegeven bij zwemmen in open water. Wij volgen het advies van de DG&J.

Vraag 3. Vindt het college het verantwoord om Swim to Fight Cancer Dordrecht doorgang te laten vinden, in het licht van het verhoogde risico op inname van giftige stoffen in het water?

Antwoord Gezien de meetgegevens en het advies van de DG&J hebben wij geen aanleiding om het evenement niet door te laten gaan.

Vraag 4. Indien de PFAS-concentraties op deze route (nog) niet bekend zijn, deelt het college de mening van de Partij voor de Dieren dat het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast, totdat uitsluitsel over de waterkwaliteit is verkregen op basis van nieuwe metingen? Zo ja, hoe gaat het college hier gevolg aan geven?

Antwoord Wij beschikken over voldoende gegevens over PFAS in het water op de route. Zie verder de beantwoording van de overige vragen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Het college van Burgemeester en Wethouders

C.H.W.M. Post
secretaris
A.W. Kolff
burgemeester