Liefdevol geslacht?


Opinie­ar­tikel

16 mei 2023

Negen partijen, een meerderheid in de Dordtse gemeenteraad, hebben een voorstel ingediend om damherten in gevangenschap te blijven houden in Park Merwestein. Deze partijen beschrijven de verzorging van de damherten in hun voorstel als ‘liefdevol’.

Maar bij het houden van de damherten in Park Merwestein komt van alles kijken wat het daglicht niet kan verdragen. Zo moeten ze ieder jaar met een verdovingsgeweer worden neergehaald, om de oude hindes en jonge bokken af te kunnen voeren. Wat met de afgevoerde dieren gebeurt, weet de gemeente niet. Waarheen zijn ze afgevoerd? Onbekend. Of ze nu nog leven? Ook niet bekend. Als dit bij mensen zou gebeuren, zou de ophef niet van de lucht zijn, maar bij dieren noemen we dit kennelijk ‘liefdevolle verzorging’.

Wie wel zeker weten dood zijn, dat zijn de tientallen volwassen bokken die in de loop van de jaren uit Park Merwestein zijn afgevoerd. Dat doet de gemeente iedere paar jaar om inteelt te voorkomen. Deze bokken krijgen voor hun verdiensten een enkele reis naar het slachthuis cadeau. Het is maar wat je ‘liefdevolle verzorging’ noemt.

De Partij voor de Dieren vindt dat deze praktijken voldoende duidelijk maken dat damherten niet geschikt zijn om in gevangenschap te houden. Hun welzijn moet daarvoor te zeer worden aangetast. En in het onderzoek dat ten grondslag ligt aan het aanstaande houdverbod van damherten, staan nog meer redenen waarom we damherten niet in gevangenschap zouden moeten houden. Vooral in het belang van de damherten zelf.

De wethouder - haar functietitel zegt het al - moet zich gewoon aan de wet houden. Het voorstel om toch damherten te blijven houden is daarmee bij voorbaat kansloos. De indieners ervan weten dat heel goed, maar gaan toch door met hun theatrale vertoning. Niet in het belang van de Dordtenaren, want iedere cent die de gemeente hieraan besteedt, is bewust verspild belastinggeld. Ook niet in het belang van de herten, uiteraard. Wiens belang blijft er over?

Pieter Groenewege
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Dordrecht

Gerelateerd nieuws

Raadslid Danielle Vol treedt af

Dinsdag 16 mei legt Danielle Vol van de Partij voor de Dieren haar functie als raadslid neer. ’Door naast het raadswerk een g...

Lees verder

Partij voor de Dieren opent meldpunt hittestress

Het wordt de komende dagen tropisch warm. Deze hoge temperaturen hebben ernstige gevolgen voor dieren in de veehouderij. De d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief