Raads­voorstel Vast­stellen Cultuurnota Dordrecht 2030


Commis­sie­bij­drage Pieter Groe­newege

14 mei 2024

De heer Groenewege (PvdD): Dank u wel, voorzitter. De Partij voor de Dieren wil het hebben over conservatisme in deze Cultuurnota. Dat heeft te maken met de eerste politieke vraag die op de agenda staat.

In deze nota heeft een aantal instellingen automatisch recht op structurele subsidies. En alle anderen niet. Pas over vijf jaar wil het college eens voorzichtig kijken of er wat moet bewegen in dat lijstje. Wij vinden het heel vreemd dat die analyse niet nu al gemaakt is. En eigenlijk vinden we het ook vreemd dat die analyse niet regelmatig gemaakt wordt.

In de Dordtse systematiek ligt de nadruk heel sterk op de stabiele basis. Daar trekken we de portemonnee voor. De rest krijgt de kruimels.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar het cultuurbudget voor 2026. Als we dat allemaal bij elkaar optellen, dan komen we op ruim 16 miljoen euro. Waarvan ruim 15 miljoen euro naar de big four gaat: de Museumgroep, Kunstmin, Stichting Cultuureducatie en Bibelot. Dat is 93 procent van het totaal.

Dan is er nog zo'n 750.000 euro over voor specifieke organisaties: 4,7 procent van het totaal. En de Subsidieregeling amateurkunst, culturele initiatieven en producties krijgt slechts 114.000 euro: 0,7 procent van het totaal.

De Partij voor de Dieren heeft hier haar bedenking bij. Aan de ene kant snappen we dat de culturele sector een stabiele basis of kern nodig heeft. En ook snappen we de wens om culturele instellingen langjarige zekerheid te bieden. Maar dit vinden we onvoldoende onderbouwing voor zo'n extreem scheve verdeling van de subsidies. Want je zou toch ook eigenlijk goede prestaties willen belonen. Je zou toch ook nieuwe invalshoeken en nieuwe doelgroepen een kans willen geven. Maar met slechts 0,7 procent van het cultuurbudget voor nieuwe initiatieven verwachten wij hier niet veel van. De Partij voor de Dieren...

De heer De Heer (ChristenUnie/SGP): Voorzitter.

De voorzitter: De heer De Heer.

De heer De Heer (ChristenUnie/SGP): Voorzitter, dank u wel. Ik begrijp wat de heer Groenewege zegt over dat gevoel van verdeling, dat dat wel heel erg scheef is. Vooral als je dat zo opsomt, dan voel ik dat ook.

Tegelijkertijd zegt hij dat het misschien goed is om die basisinfrastructuur niet pas eens in de zoveel jaar te heroverwegen, maar tussentijds. Tegelijkertijd kan ik me natuurlijk ook heel goed voorstellen dat die organisaties moeten weten waar ze aan toe zijn. Niet voor één of twee jaar, maar ook voor wat langere termijn. Zeker als het over dit soort grote bedragen gaat. Hoe ziet de heer Groenewege dit voor zich?

De heer Groenewege (PvdD): Dat belang heb ik ook expliciet benoemd. Dat vinden we als Partij voor de Dieren ook belangrijk. Wat betreft die afweging, kan ik me eigenlijk aansluiten bij het punt wat mevrouw Schnabel voor mij maakte, is dat je eigenlijk zou willen dat je een visie hebt op: wat verwachten wij van het Dordtse cultuurlandschap? En we gaan eens analyseren wat het aanbod is. En op basis daarvan verdelen we de taart.

En niet omdat we dat nou eenmaal al vijf jaar zo doen. Dat blijven we de komende vijf jaar ook doen. Dat is het punt wat ik wil maken. En die analyse mist de Partij voor de Dieren bij dit stuk. Want het is te veel uitgaan van, zo doen we het nou eenmaal, een vanzelfsprekendheid. En we willen die basis intact houden. Maar waarom dan?

De voorzitter: Mevrouw Kruger.

Mevrouw Kruger (GroenLinks): Voorzitter, dank u wel. Ik ben echt altijd wel onder de indruk van de analyses die de heer Groenewege maakt. Zeker ook die berekening, hoe het allemaal verdeeld is.

Maar bent u het ook misschien met mij eens dat er ten aanzien van juist ook de nieuwe initiatieven dat we... Ik mis dat namelijk in de Cultuurnota, dat er gezocht wordt naar nog andere middelen of andere manieren om extra middelen aan te trekken. Want er bestaan nog zoveel andere middelen. En we hebben het nu over de grote spelers. Daar moet je een bepaald bedrag voor reserveren, terwijl die zelf ook hun best doen om nog wat extra's te halen. Ik mis gewoon de nog meer bredere... En daar kunt u misschien ook weer een goede analyse op loslaten.

De voorzitter: Andere middelen voor...

Mevrouw Kruger: Financiën.

De voorzitter: Of andere manieren om financiële middelen te krijgen.

De heer Groenewege (PvdD): Dat is ook in de beeldvormende commissie natuurlijk voorbijgekomen. Dat hebben de culturele instellingen ook zelf aangegeven, dat ze daar actief mee bezig zijn. Uiteindelijk denk ik dat wij ons in deze zaal moeten richten op de invloedssfeer van de gemeente. En wat die culturele instellingen zelf doen om additionele middelen aan te trekken, dat ligt meer bij hen dan bij ons. Waar wij over gaan, is over de verdeling van de subsidies. Daar ligt ook de focus van onze bijdrage.

De voorzitter: U kan verder.

De heer Groenewege (PvdD): De Partij voor de Dieren heeft ingestemd met de Startnotitie cultuur, in het vertrouwen dat het college rekening zou houden met verschillende doelgroepen, zoals de wijken en etnische minderheden. Deze nota beloont ons vertrouwen niet. Wij maken ons zorgen over de kansen die deze nota biedt voor verandering, vernieuwing en verbreding.

Tenslotte een reflectie op de privatisering van Dordtse musea. Dat vinden wij een vrijwel perfect voorbeeld van een oplossing op zoek naar een probleem. Want welk probleem is er nu dat hiermee opgelost zou worden? Geen enkel. Maar het kost wel een bult geld, zonder dat duidelijk is of het geld kan besparen. Niet doen.

Voorzitter, samengevat, de Partij voor de Dieren heeft sterke bedenkingen bij deze nota. En daar hou ik het even bij. Dank u wel.

Interessant voor jou

Oordeelsvormende commissie Situatie Vrouwenopvang Dordrecht

Lees verder

Startnotitie Vaststellen Lokale Nota Publieke Gezondheid 2024-2027

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer