Raadsvoorstel Vaststellen Begroting 2024
Raadsbijdrage Pieter Groenewege
Voorzitter,
Wij vergaderen vandaag op 8 november 2023. Nog even te gaan voor het einde van het jaar.
Maar de grondstoffen die de aarde dit jaar kan produceren en verwerken, wat ook wel ecosysteemdiensten worden genoemd, die waren drie maanden geleden al op. 2 augustus 2023 was namelijk Earth Overshoot Day dit jaar. Het voedsel dat we onttrekken, de bomen die we kappen, ruimte die we innemen op aarde met steden of landbouw of wat dan ook, samengevat onze hele ecologische voetafdruk: vanaf 2 augustus kan de Aarde het niet meer bijbenen. Alles wat we na 2 augustus consumeren gaat ten koste van de leefbaarheid van de planeet voor toekomstige generaties.
Maar voorzitter, het is eigenlijk nog erger. Want 2 augustus is Earth Overshoot Day. Maar wij Nederlanders gebruiken veel meer grondstoffen dan de gemiddelde mens op aarde. De Nederlandse Overshoot Day lag dit jaar op… tromgeroffel… 12 april. Toen was nog geen derde van het jaar gepasseerd, maar hadden wij Nederlanders al wel alles opgebruikt wat de aarde voor ons kan genereren. Om dat consumptieniveau vol te houden, hebben we minstens 3 aardbollen nodig. Maar we hebben er maar 1.
De Aarde biedt voldoende voor ieders behoefte, voorzitter, maar niet voor ieders hebzucht. Wij maken dingen op waar toekomstige generaties dankzij onze overconsumptie niet meer van kunnen genieten. We laten een planeet na die slechter is dan toen we hem zelf in handen kregen. Met minder soortenrijkdom. Met een minder fijn klimaat. Met minder grondstoffen. Minder bossen. Minder groen. Veel plezier ermee, kinders.
Voorzitter, dát is pas een begrotingstekort waar je je druk om moet maken. Dat tekort moet te allen tijde vooraan onze gedachten zitten en ons beleid vormgeven, van lokaal tot wereldwijd.
Maar hier in Dordrecht staat dat tekort niet voorop. Dit college doet niet genoeg om onze ecologische voetafdruk snel genoeg naar beneden te brengen.
Kijk naar de uitstoot van broeikasgassen. Volgens wetenschappers moet die ergens tussen 2030 en 2040 naar 0 zijn teruggebracht om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. 1,5 graad waar de Nederlandse staat zich in Parijs aan heeft gecommitteerd, bij het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015. Het absolute maximum. Maar dit college stoomt ongestoord voorbij die deadline en schendt daarmee het Klimaatakkoord van Parijs.
Voorzitter, wij leven hier in een van de rijkste gebieden van de hele wereld, een rijkdom die we deels te danken hebben aan de vroegere uitbuiting van armere gebieden. Die arme gebieden op deze wereld gaan heel hard geraakt worden door klimaatverandering. Door hittegolven, overstromingen, mislukte oogsten. En zelfs nu, terwijl we dit allemaal weten, neemt dit college nog niet de verantwoordelijkheid om het juiste tempo in te zetten. Terwijl er ten minste acht steden in Nederland zijn die dat wel doen: die inzetten op een klimaatneutrale gemeente in 2030, en die mij altijd een beetje plaatsvervangende schaamte geven over mijn eigen gemeente.
We lopen in Dordrecht achter de feiten aan. We maken ons druk over cijfers achter de komma, terwijl het de vraag is of onze stad überhaupt nog zal kunnen blijven bestaan. Als we de opwarming bijvoorbeeld door laten lopen tot 2 graden, zal de zeespiegel nog tot het jaar 2300 doorstijgen, met 2,2 tot tweeënhalve meter. Grote delen van de Dordtse binnenstad zullen dan permanent onder water staan. Fijn dat je administratie op orde is, maar daar heb je dan niet veel aan.
Vergroening
Voorzitter, dan de andere onderwerpen die we wilden aansnijden. Want in een opwarmend klimaat is het juist belangrijk dat we onze stad vergroenen. En in een biodiversiteitscrisis is het essentieel om groen terug te brengen in de stad. Het is goed voor onze mentale gezondheid, het is goed voor de aantrekkelijkheid van de stad, noem maar op.
En het is nodig. Want ook hier is Dordrecht een achterloper. Dordrecht staat in de top 10 van de meest versteende steden in Nederland, zo kopte InDeBuurt vorig jaar, namelijk op nummer 9.
Plan van aanpak wijkvergroening met 3-30-300-regel
Het college en de raad wil daar gelukkig ook mee aan de slag. Eerder dit jaar heeft de raad de Sportvisie 2030 vastgesteld, en daarin staat de zogenaamde 3-30-300-regel die nu moet worden toegepast in Dordrecht. 3 bomen in het zicht van ieder huis, 30% boomkroonbedekking van de stad, 300 meter tot het dichtstbijzijnde park, en het college wil ook nog eens lange sportroutes van 3000 meter door ieder wijk.
In nieuwe wijken of bij herinrichtingen lijkt het college deze norm inderdaad toe te passen, maar in bestaande wijken gebeurt niets. Het college maakt alle inwoners wijs dat het hun leefomgeving gaat vergroenen, maar verreweg de meeste inwoners zullen daar bij ongewijzigd beleid niets van merken. Want vergroening is voor dit college over het algemeen geen doel op zich; het wordt vooral meegenomen bij herinrichtingen die om andere redenen worden gedaan. Verreweg de meeste bewoners van versteende wijken wonen in straten waar niks mee gaat gebeuren.
Maar het beste moment om een boom te planten, voorzitter, is tien jaar geleden, en het een-na-beste moment is vandaag. De Partij voor de Dieren en de PvdA willen perspectief geven aan bewoners in versteende wijken. Wij willen niet dat die 3-30-300-regel - die de raad heeft vastgesteld - een papieren werkelijkheid blijft, waar alleen de inwoners van nieuwe wijken van kunnen genieten. Iedere Dordtenaar heeft recht op een groene, gezonde leefomgeving, vinden wij.
Vandaar onze motie “Plan van aanpak wijkvergroening met 3-30-300-regel”, waarmee we ook bestaande wijken gaan vergroenen en daarmee klimaatbestendiger maken.
Onderzoek hondenspeelveld binnenstad
Het college gaat wel aan de slag met de binnenstad. Met het project ‘Vergroening binnenstad’ brengt het college de versteende plekken in kaart, onderzoekt het mogelijkheden om die te vergroenen, en de eerste resultaten daarvan zullen we volgend jaar al zien. Dat is hartstikke mooi.
De Partij voor de Dieren wil hierbij aandacht vragen voor een groep bewoners van de binnenstad waar we het niet vaak over hebben, namelijk honden. Stel je bent een hond in de binnenstad, en je wilt even een rondje rennen. Dan moet jouw menselijke huisgenoot jou helemaal op sleeptouw nemen naar een hondenveldje bij de Krispijntunnel of eentje op het Oranjepark. En daar heeft ie helaas niet zo vaak tijd voor, dus zit jij bijna altijd aan de lijn.
Maar, voorzitter, nu komt er onderzoek naar kansen om de binnenstad te vergroenen. En misschien is er dan ook wel ruimte voor een hondenveldje her of der. Het zou in ieder geval mooi zijn als het college die onderzoeksvraag zou meenemen in het onderzoek. En de Partij voor de Dieren wil het college dan ook vragen of het daartoe bereid is.
Dankuwel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Raadsvoorstel Vaststellen Heffingsverordening Essenhof 2024 met bijbehorende Tarieventabel Essenhof 2024 en Wijzigingsverordening tot wijziging van de Beheersverordening Essenhof, derde wijziging
Lees verderRaadsvoorstel Parkeerverordening, Verordening Parkeerbelastingen.
Lees verder