Ecolo­gische voor­zie­ningen bij Stads­werven


Artikel 40-vragen Pieter Groe­newege

Indiendatum: 15 mrt. 2024

Aan het college van burgemeester en wethouders,

Aan het al dan niet realiseren van ecologische voorzieningen in het gebied Wantij-West, ten westen van de Prins Hendrikbrug, gaat een uitgebreide geschiedenis vooraf. Die geschiedenis maakt het complex om een beeld te krijgen van de actuele inzet van het college op dit punt. Om dat beeld te verhelderen en te actualiseren, stelt het raadslid Pieter Groenewege, Partij voor de Dieren, overeenkomstig art. 40 van het Reglement van orde de volgende vragen:

  1. Heeft het college in beeld:
    1. Voor welke dieren het gebied Wantij-West een ecologische functie heeft als schakel tussen de Merwede en het Wantij?
    2. Voor welke dieren het gebied Wantij-West ecologische functies zou kunnen hebben als schakel tussen de Merwede en het Wantij, indien het een daarvoor geschikte inrichting zou krijgen?
  2. Kan het college onderzoeken omtrent de (potentiële) ecologische functie(s) van Wantij-West met de raad delen?

  3. Indien het college de (potentiële) ecologische functie(s) van Wantij-West niet in beeld heeft, is het college bereid deze dan te onderzoeken?


  1. Het rood gekleurde gebied op de bovenstaande kaart wordt door Stichting Het Wantij kansrijk geacht voor de realisatie van een natuurvriendelijke oever. In wiens eigendom is dit gebied? Indien niet in eigendom van de gemeente, gaat de gemeente dit gebied verwerven ten bate van de ontwikkeling van Wantij-West?
  2. Kan het college bevestigen dat het realiseren van een natuurvriendelijke oever of een andere ecologische voorziening op deze locatie (het rood gekleurde gebied) niet op bezwaren van Rijkswaterstaat stuit voor wat betreft de effecten op de vaargeul?

  3. Deelt het college het oordeel van Stichting Het Wantij dat deze locatie (het rood gekleurde gebied) kansrijk is voor de realisatie van een natuurvriendelijke oever of een andere ecologische voorziening?

  4. Is het college bereid het realiseren van een natuurvriendelijke oever of een andere ecologische voorziening op deze locatie (het rood gekleurde gebied) mee te nemen in de plannen voor Wantij-West? Zo nee, waarom niet?

Stapstenen

  1. In een gespreksverslag van Stichting Het Wantij met Rijkswaterstaat wordt vermeld dat het eiland onder het geplande beeld (Hanneken van Dordt) ecologisch kan worden ingericht. Zo kan dit een ecologische stapsteen vormen voor dier- en plantensoorten, en voorkomt dit dat er met boten of waterscooters om of tegen het beeld aan wordt gevaren.

Plannen om het beeld van Hanneken van Dordt een plek te geven in Wantij-West worden op dit moment uitgewerkt. Hoe beoordeelt het college het idee om van de voet van het beeld een ecologische stapsteen te maken? Is het college bereid dit mee te nemen in zijn planvorming?

  1. Ziet het college voorts kansen om elders in het gebied Wantij-West meer ecologische stapstenen te realiseren? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Pieter Groenewege
Partij voor de Dieren

Indiendatum: 15 mrt. 2024
Antwoorddatum: 16 apr. 2024

Geachte heer Groenewege,

Bij brief van 15 maart 2024, bij ons ingekomen op 18 maart 2024, heeft u op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad namens fractie Partij voor de Dieren vragen gesteld inzake ecologische voorzieningen bij Stadswerven. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Heeft het college in beeld:

a. Voor welke dieren het gebied Wantij-West een ecologische functie heeft als schakel tussen de Merwede en het Wantij?

b. Voor welke dieren het gebied Wantij-West ecologische functies zou kunnen hebben als schakel tussen de Merwede en het Wantij, indien het een daarvoor geschikte inrichting zou krijgen?

Antwoord Bij het opstellen van het groenplan voor Stadswerven is in beeld gebracht welke potentie het gebied heeft per doelsoort. Zie tabel 1. Maatregelen uit het groenplan Stadswerven zijn overgenomen in het ontwerp voor de buitenruimte voor Stadswerven en in het plan van aanpak Wantij-West dat nog dit jaar ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Voor het plan van aanpak Wantij-West zijn nog geen financiële middelen beschikbaar.

Potentie Stadswerven per doelsoortWelke biotopen zijn mogelijk op Stadswerven (biotopen zijn de levensomstandigheden die flora en fauna nodig hebben om op een bepaalde plek te kunnen verblijven)
Kenmerkende flora van oeverwallen in het rivierengebiedStroomdalgrasland
Kenmerkende flora van braakliggende bouwterreinenRuderale bloembermen
Bloemrijke flora in getijdegebiedenBloemrijke vochtige ruigtes
Moerasvogels (blauwborst, snor- en rietzanger)Bloemrijke vochtige ruigtes en rietbermen
Bijzondere water- en landslakken (getijdeslakje en kleine karthuizerslak)Geleidelijke droog-natovergangen en droog strooisel in gebieden met intergetijdeninvloeden
RivierromboutWaterbodem en oeverzones
Gebouwbewonende vleermuizenVerblijven in gebouwen en foerageergebied langs bomenrijen
Gebouwbewonende vogelsNestkasten in gebouwen
Bijen, vlinders en (zweef)vliegenBloembermen

Vraag 2. Kan het college onderzoeken omtrent de (potentiële) ecologische functie(s) van Wantij-West met de raad delen?

Antwoord In de bijlage vindt u een onderzoek van Vertigo naar natuurwaarden in dit gebied. Stichting het Wantij is hiervan opdrachtgever geweest. De uitkomsten van dit onderzoek zijn input geweest voor het groenplan dat gemaakt is.

Vraag 3. Indien het college de (potentiële) ecologische functie(s) van Wantij-West niet in beeld heeft, is het college bereid deze dan te onderzoeken?

Antwoord Er is geen nader onderzoek nodig om de (potentiële) ecologische functies in beeld te krijgen.

Vraag 4. Het rood gekleurde gebied op de bovenstaande kaart wordt door Stichting Het Wantij kansrijk geacht voor de realisatie van een natuurvriendelijke oever. In wiens eigendom is dit gebied? Indien niet in eigendom van de gemeente, gaat de gemeente dit gebied verwerven ten bate van de ontwikkeling van Wantij-West?

Antwoord De gemeente is eigenaar van dit gebied.

Vraag 5. Kan het college bevestigen dat het realiseren van een natuurvriendelijke oever of een andere ecologische voorziening op deze locatie (het rood gekleurde gebied) niet op bezwaren van Rijkswaterstaat stuit voor wat betreft de effecten op de vaargeul?

Antwoord Uit een gesprek tussen de gemeente en Rijkswaterstaat in 2023 is naar voren gekomen dat een natuurvriendelijke oever op deze plaats gerealiseerd mag worden, mits dit geen effecten heeft op de vaargeul. De voorziening, inclusief het onderwatertalud, dient buiten de vaargeul gerealiseerd te worden.

Vraag 6. Deelt het college het oordeel van Stichting Het Wantij dat deze locatie (het rood gekleurde gebied) kansrijk is voor de realisatie van een natuurvriendelijke oever of een andere ecologische voorziening?

Antwoord Ja, dit is een kansrijke locatie voor een natuurvriendelijke oever.

Vraag 7. Is het college bereid het realiseren van een natuurvriendelijke oever of een andere ecologische voorziening op deze locatie (het rood gekleurde gebied) mee te nemen in de plannen voor Wantij-West? Zo nee, waarom niet?

Antwoord In het ontwikkelplan Wantij-West is omschreven dat op deze locatie maatregelen ter vergroening van de oevers en ruimte voor bewegen zijn beoogd. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak (inclusief fasering) voor de uitvoering van de maatregelen in het ontwikkelplan Wantij-West. We streven ernaar dit plan van aanpak rond de zomer aan te bieden aan de gemeenteraad.

Stapstenen

Vraag 8. In een gespreksverslag van Stichting Het Wantij met Rijkswaterstaat wordt vermeld dat het eiland onder het geplande beeld (Hanneken van Dordt) ecologisch kan worden ingericht. Zo kan dit een ecologische stapsteen vormen voor dier- en plantensoorten, en voorkomt dit dat er met boten of waterscooters om of tegen het beeld aan wordt gevaren.

Plannen om het beeld van Hanneken van Dordt een plek te geven in Wantij-West worden op dit moment uitgewerkt. Hoe beoordeelt het college het idee om van de voet van het beeld een ecologische stapsteen te maken? Is het college bereid dit mee te nemen in zijn planvorming?

Antwoord Voor wat betreft het beeld Hanneken van Dordt heeft de gemeenteraad de motie 'Zet Hanneken van Dordt op haar sokkel' aangenomen waarin het college wordt verzocht samen met de 'Stichting Hanneken van Dordt' uit te werken wat er nodig is om het beeld in de eerste fase van uitvoering van het ontwikkelplan Wantij-West te kunnen realiseren, welke kosten dit met zich meebrengt en welke ruimtelijke afhankelijkheden er zijn en vervolgens aan de raad een voorstel voor te leggen. Wij verwachten dit kwartaal een voorstel aan de gemeenteraad te kunnen doen toekomen en willen daar nu niet op onderdelen op vooruitlopen.

Vraag 9. Ziet het college voorts kansen om elders in het gebied Wantij-West meer ecologische stapstenen te realiseren? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Antwoord Groen in en rondom het water en de kades van Wantij-West is één van de vijf ambities die de basis vormen van het ontwikkelplan Wantij-West. Er zijn diverse vergroeningsmaatregelen in het ontwikkelplan opgenomen, waaronder ook ecologische stapstenen zoals drijvende natuur. De (fasering van de) uitvoering is afhankelijk van een goede balans tussen het realiseren van de verschillende ambities en budgettaire afwegingen. Dit zal terugkomen in het eerder vermelde plan van aanpak.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Het college van Burgemeester en Wethouders

C.H.W.M. Post
secretaris
M.D. Burggraaf
locoburgemeester