Raads­voorstel Vast­stellen Perspec­tiefnota 2025


Commis­sie­bij­drage Pieter Groe­newege

2 juli 2024

Laat ik eerst beginnen met onze eigen voorstellen.

Eerst over het budget van het bomenonderhoud.

Voorzitter, dit college zet voor het bomenonderhoud in op onderhoudsniveau C. Dat betekent dat er geen geld is voor veteranensnoei voor oude bomen. Voor oude bomen geldt een uitstervingsbeleid. Dat lees je letterlijk in het voorstel.

Maar het is nogal zonde als dit college alle monumentale bomen die in deze stad staan omhakt. Daar zullen veel Dordtse inwoners bezwaar tegen hebben, nu en in de toekomst.

In de motie die we voorstellen, leggen we het lot van oude bomen in handen van de raad. Voordat het college oude bomen met de kettingzaag te lijf gaat, zou het fijn zijn als het college eerst naar de raad komt. Want stel dat de kastanjes op de Wolwevershaven allemaal kastanjebloedingsziekte krijgen, willen we dan echt dat het college ze zonder omzien meteen omhakt en vervangt, of vinden we het toch waard om te investeren in het behoud van die bomen? We hebben nu geen antwoord op die vraag, maar die afweging die hoort bij de raad te liggen, niet bij het college. Vandaar onze conceptmotie.

Dan hebben we een conceptamendement over rattenbestrijding in relatie tot het dierenwelzijnsbeleid.

Voorzitter, er zit hier geen enkele partij in de zaal, zelfs de VVD niet, die voor rattenbestrijding is. Er zijn partijen tegen rattenoverlast en bestrijding is een manier om overlast tegen te gaan, maar het is dweilen met de kraan open en het is prijzig, want rattenbestrijding alleen al kost de gemeente 120.000 euro per jaar.

Zou het niet mooi zijn als we een deel van die kosten en een deel van het dierenleed dat met die bestrijding gepaard gaat, kunnen besparen door meer in te zetten op preventie van rattenoverlast? Die inzet op preventie die staat in de Dierenwelzijnsnota, maar daarvoor is wel geld nodig. De Partij voor de Dieren en GroenLinks stellen daarom een amendement voor om de Perspectiefnota om te investeren in deze preventie van rattenoverlast.

In de jaren daarna kunnen we daarvan de vruchten plukken doordat we minder geld hoeven uit te geven aan rattenbestrijding en dat levert zelfs een besparing op. Vanaf 2028 structureel oplopend tot 50.000 euro per jaar. Dat is naar ons inzicht een diervriendelijke manier om bij te dragen aan de bezuinigingsopgave vanaf 2026. We hopen dat veel partijen ons inzicht delen dat het veel beter is om te voorkomen dan om te genezen. Meetekenaars zijn op beide voorstellen van harte welkom.

Dan kan ik nog reageren op de moties van de andere partijen. Daar wil ik eigenlijk heel kort over zijn.

De voorzitter: Eerst een interruptie van mevrouw Kamphuis.

Mevrouw Kamphuis (SP): Dank u wel. Hoe staat de Partij voor de Dieren er tegenover als ze zeggen: we pakken een klein stukje van een budget af wat bedoeld is voor een stadspark XL, een project dat best onzeker aan het worden is gezien het mislopen van een subsidie vanuit Europa, over te hevelen naar de het bomenprogramma?

De voorzitter: De heer Groenewege.

De heer Groenewege: Het is een beetje lastig, want het budget voor stadspark XL is een incidenteel budget. Het budget wat je nodig hebt om het bomenprogramma op te hogen is een structureel budget, dus daar zouden we even goed over na moeten denken hoe je dat dan zou inrichten. Maar in principe zijn we geen tegenstander van stadspark XXL.

De voorzitter: Dank u wel. De andere moties, daar was u allemaal voor.

De heer Groenewege: Ja, daar was ik allemaal voor. Ik wilde nog wel iets kort zeggen over de motie van het CDA over de elektriciteitshuisjes, want we hoorden de wethouder namens het college zeggen dat de opgave groot is en dat de urgentie om Dordrecht vol te zetten met driehonderd transformatorhuisjes ook heel groot is. Dat snappen we, maar juist omdat het zo'n grote opdracht is en omdat het zo'n impact heeft op de stad, die driehonderd transformatorhuisjes, denken we dat we juist bij deze ontwikkeling niet zonder die participatie kunnen, omdat je dan echt heel veel weerstand in de stad creƫert. Dus daarom vinden we dit voorstel van het CDA echt heel wijs. Ook voor het nageslacht is het fijn als het elektriciteitshuisje geen ontsierend object is.