Initiatiefvoorstel Beklim de CO2-prestatieladder
Indienen initiatiefvoorstel
Voorzitter,
In 2040 moet de gemeente Dordrecht klimaatneutraal zijn, zo heeft een meerderheid van de raad besloten. Voorzitter, u weet dat wij daar wat van vinden als Partij voor de Dieren, ons gaat het niet snel genoeg, maar daar gaat het in dit initiatiefvoorstel niet over. Dit initiatiefvoorstel gaat over de weg ernaartoe - en dan vooral binnen de gemeentelijke organisatie zelf.
Want ligt de gemeente Dordrecht nu wel op koers om in 2040 klimaatneutraal te zijn? Hoeveel CO2 stoot ieder onderdeel van de gemeentelijke organisatie nu uit, hoeveel CO2-uitstoot besparen we met de huidige maatregelen, en hoeveel CO2-uitstoot hebben we dan nog te gaan? Eigenlijk weten we het niet. De gemeente vaart min of meer blind richting 2040.
Ik hoef u niet uit te leggen dat dat geen verstandige manier is om het klimaatbeleid - of welk beleid dan ook - vorm te geven. Het is dan ook niet gek dat meerdere organisaties bij de gemeente aan de bel trekken om te pleiten voor betere monitoring van het klimaatbeleid. Het Platform Duurzaam Dordrecht stuurde ons er anderhalve week geleden een brief over, en het is ook al in meerdere commissievergaderingen aan bod gekomen. Zelfs wethouder De Jonge heeft hoogstpersoonlijk in een podcast aangegeven dat de monitoring van het Dordtse klimaatbeleid nog opgezet moet worden.
Aan de slag met de monitoring, dus. Maar we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Want het fijne van de vraag “Doen we wel genoeg?”, is dat iedere gemeente daar op dit moment mee zit. Niet alleen Dordrecht, maar iedere gemeente moet op dit moment haar eigen klimaatbeleid gaan monitoren.
Wij zijn niet de eersten - het wiel is dus al lang uitgevonden, en het wiel heet de CO2-prestatieladder. De CO2-prestatieladder is een instrument waarmee gemeenten hun eigen CO2-uitstoot, per onderdeel van de organisatie, op een systematische manier in kaart kunnen brengen en kunnen reduceren. Tegelijkertijd maken gemeenten met deze methode hun CO2-uitstoot transparant, en werken ze samen met andere organisaties om ook buiten hun stadskantoren de CO2-uitstoot te verminderen. En doe je dat als gemeente goed, dan krijg je een certificaat, waarmee de gemeente kan aantonen en zichtbaar kan maken dat haar klimaatbeleid op een goede manier in elkaar steekt.
Maar dat certificaat krijg je niet zomaar. Onderdeel van certificering met de CO2-prestatieladder is namelijk een jaarlijkse audit van het klimaatbeleid van de gemeente - net zoals nu al voor de gemeentelijke financiën gebeurt. Een onafhankelijke instantie neemt het CO2-managementsysteem van de gemeente dan jaarlijks onder de loep, om te garanderen dat het functioneert, voldoende ambitieus is om de doelen te halen, en jaarlijks wordt verbeterd.
De Partij voor de Dieren zou dat een enorme verbetering vinden. Je moet als raadslid van goede huize komen om het klimaatbeleid op dit moment te doorgronden, want we missen allerlei cruciale gegevens. Het is eigenlijk onmogelijk om als raad recht te doen aan onze controlerende taak op dit beleidsveld. En dat is echt een groot gemis, want de energietransitie is een van de grootste uitdagingen van de komende decennia. Een onafhankelijke instantie die jaarlijks meekijkt, is een flinke stok achter de deur voor een functionerend klimaatbeleid.
Het is dan ook niet voor niets dat er vanuit meerdere hoeken bij de gemeente wordt aangedrongen op certificering met de CO2-prestatieladder. Onder andere de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat én de Vereniging Nederlandse Gemeenten raden gemeenten dat aan. En steeds meer gemeenten laten zich dan ook certificeren. De CO2-uitstoot van deze gemeenten gaat in sprongen omlaag, zo toont onderzoek aan.
Wat de Partij voor de Dieren betreft beklimt ook de gemeente Dordrecht de CO2-prestatieladder, en geeft ze op die manier een uitstekende invulling aan de noodzaak om haar klimaatbeleid te monitoren, zonder het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. Daarom dienen we ons initiatiefvoorstel “Beklim de CO2-prestatieladder” met overtuiging in.
Voor iedere fractie hebben wij een exemplaar laten drukken op gerecycled papier, die zijn uitgedeeld aan de fractievoorzitters. En ik heb uiteraard ook een exemplaar voor u, voorzitter, en een voor wethouder De Jonge.
Dankuwel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
RV Geen wensen of bedenkingen t.a.v. Ontwikkelplan Wantij-west
Lees verderRaadsvoorstel Instemmen met de Routekaart wonen
Lees verder