PFAS vrij drinkwater
Artikel 40-vragen Irma van Herwijnen
Indiendatum: 22 jan. 2024
Aan het college van burgemeester en wethouders,
Op 29 juni 2023 stelden de SP en Fractie Van Waardhuizen artikel 40-vragen over DuPont/Chemours.
Op 22 augustus 2023 heeft het college deze vragen beantwoord. De beantwoording geeft aanleiding tot het stellen van vervolgvragen.
Het waterbedrijf Evides zorgt voor het drinkwater in Dordrecht. Evides geeft aan dat kleine concentraties PFAS terug te vinden zijn in het drinkwater. Het nieuwe membraanzuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland van Oasen gebruikt een techniek waarbij PFAS volledig uit het drinkwater wordt verwijderd. Membraanzuivering is een reinigingsmethode waarbij het water onder hoge druk door een zeer fijne zeef heen wordt geduwd. De openingen in de membraan zijn zo klein dat het geen PFAS doorlaat.
Overeenkomstig art. 40 van het Reglement van orde stelt het commissielid Irma van Herwijnen, Partij voor de Dieren, de volgende vragen:
Het college geeft aan dat het drinkwater dat Evides levert voldoet aan alle normen. Tegelijkertijd wil het college zich sterk maken voor “nul uit de pijp”.
Deelt het college de opvatting van de Partij voor de Dieren dat ‘nul uit de pijp’ ook ‘nul uit de kraan’ betekent?
Deelt het college de mening van de Partij voor de Dieren dat “nul uit de kraan” de norm moet zijn voor Dordts drinkwater en niet de nieuwe Europese drinkwaternorm die in januari 2026 ingaat? Zo nee, waarom niet?
Is het college bereid Evides op te roepen een filtersysteem toe te passen dat PFAS volledig uit het water kan verwijderen? Zo nee, waarom niet.
Indien Evides niet bereid is om een filtersysteem toe te passen dat PFAS volledig uit het water verwijdert, welke acties gaat het college dan ondernemen om PFAS volledig uit het drinkwater te laten verwijderen?
Met vriendelijke groet,
Irma van Herwijnen
Partij voor de Dieren
Indiendatum:
22 jan. 2024
Antwoorddatum: 27 feb. 2024
Vraag 1.Deelt het college de opvatting van de Partij voor de Dieren dat 'nul uit de pijp' ook 'nul uit de kraan' betekent?
Antwoord: Wij ondersteunen actief het streven naar 'nul uit de pijp' en erkennen dat dit ook moet worden nagestreefd voor het drinkwater dat uit de kranen van onze inwoners komt. Wij benadrukken dat het huidige drinkwater aan de norm voldoet en daarmee ook als 'veilig' wordt gekwalificeerd.
Vraag 2.Deelt het college de mening van de Partij voor de Dieren dat "nul uit de kraan" de norm moet zijn voor Dordts drinkwater en niet de nieuwe Europese drinkwaternorm die in januari 2026 ingaat?
Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Wij begrijpen de wens om 'nul uit de kraan' als norm te hanteren, bovenop de nieuwe Europese drinkwaternorm. Hoewel het streven naar zo zuiver mogelijk drinkwater een gedeeld doel is, begrijpen wij dat de praktische haalbaarheid van 'nul emissie' complex is. Evides heeft ons ervan overtuigd dat dit het geval is en momenteel wordt getoetst of dit daadwerkelijk zo is. De drinkwatersector zet zich al in om de totale hoeveelheid PFAS in het drinkwater te verminderen. Daarom is de totale inname van PFAS via het drinkwater relatief beperkt in vergelijking met voedsel en consumentenproducten zoals cosmetica. Zowel ons college als Evides benadrukken dat nationale en Europese totaalverboden op PFAS de beste oplossing zijn om 'nul uit de kraan' te bereiken.
Vraag 3.Is het college bereid Evides op te roepen een filtersysteem toe te passen dat PFAS volledig uit het water kan verwijderen?
Zo nee, waarom niet.
Antwoord: Wij waarderen de huidige inspanningen van Evides. De succesvolle pilot met Actief Kool Filters op de productielocatie Kralingen in Rotterdam en de geplande uitbreiding naar andere oppervlaktewaterzuiveringen, waaronder de Baanhoek, tonen de bereidheid van Evides om innovatieve methoden te gebruiken om de hoeveelheid PFAS in drinkwater nog verder te verminderen. Wij zijn positief gestemd over deze ontwikkelingen en zullen Evides aanmoedigen om deze filtersystemen ook op de drinkwaterzuivering op de Baanhoek toe te passen.
Vraag 4.Indien Evides niet bereid is om een filtersysteem toe te passen dat PFAS volledig uit het water verwijdert, welke acties gaat het college dan ondernemen om PFAS volledig uit het drinkwater te laten verwijderen?
Antwoord: De betrokken wethouder zal in overleg treden met Evides om de voortgang en resultaten van de lopende initiatieven te bespreken, en moedigt Evides aan om effectieve maatregelen te nemen om de aanwezigheid van PFAS in het drinkwater (verder) te minimaliseren.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Mogelijk tijdelijke speelplaats voor honden op Stadswerven
Lees verderVervolgvragen Swim to Fight Cancer in de PFAS?
Lees verder